SBR-kredietrapportages geven ons ook aanknopingspunten voor extra advies

Het pand van administratiekantoor Boelhouwer staat in Tiel. John Boelhouwer: “Ik ben hier in 2000 begonnen, met 20 klanten die ik had overgenomen van het voormalige kantoor van mijn vader. In de loop der jaren heb ik mijn praktijk geleidelijk uitgebreid tot een team van zeven medewerkers, waarmee we zo’n 160 klanten bedienen. Die klanten werken in uiteenlopende branches; het zijn zowel eenpitters als middelgrote tot grotere bedrijven. Juist die variatie maakt het boeiend.”

EHBA

Het (NOAB-)kantoor van John Boelhouwer ging in het voorjaar van 2016 in op de uitnodiging van NOAB om deel te nemen aan de actie Eerste Hulp bij Aansluiten. Wat was voor hem de belangrijkste reden om in te stappen? John: “Voor ons was dat vooral de normstelling per 1 januari 2017. Regel je het niet, dan betaal je een bedrag. Kijk, ik kan natuurlijk eigenwijs zijn en er gewoon voor kiezen om dit niet te doen. Maar ík heb geen zin in klanten die straks zeggen ‘Als jij dit niet kan, zoek ik een ander die het wel kan!’ Je moet wel met je tijd mee willen gaan. Wij leveren al jaren richting KvK aan via de ‘SBR-weg’, met dezelfde software, en nu doen we het dus ook sinds kort met kredietrapportages.”

Input voor advies

Wat is John Boelhouwer mee- en/of tegengevallen tijdens het aansluitproces? John: “Tijdens de kick-off bijeenkomst met SBR Banken bij onze softwareleverancier ProManagement werd duidelijk verteld wat er in de rapportage allemaal wordt uitgevraagd. Daardoor bouw je een goed beeld op van de aan te leveren informatie. Daar zitten ook zaken bij die je maar eenmalig vast hoeft te leggen; in de jaren daarna heb je daar dus geen last meer van. Een voorbeeld daarvan is het vloeroppervlak in vierkante meters. Hier ontstaat voor ons als het ware de ‘bijvangst’. Je kunt daardoor bijvoorbeeld vaststellen wat de omzet per vierkante meter vloeroppervlak is van de betreffende ondernemer. Als je die informatie naast informatie van vergelijkbare klanten kunt leggen, of wanneer je deze zelfs branchebreed kunt benchmarken, kun je bijvoorbeeld zien waar die klant mogelijk omzet laat liggen. Als je inzoomt op de onderliggende factoren die dit veroorzaken, kun je daar concreet op adviseren richting je klant. Zo ben je hem beter van dienst.”

Traject

Het aansluiten op SBR Banken verliep behoorlijk soepel, vertelt John. “Kijk, ik had het ook zelf kunnen doen, maar dan had het me gewoon meer tijd en energie gekost. En ik sluit niet uit dat daar ook enige ergernis bij was komen kijken. Ik ben nu eenmaal geen ICT’er. Tijdens het aansluiten zijn Bas Groenveld (FRC) en ik wel tegen een paar dingetjes aangelopen, maar die mogen geen naam hebben. Op dit moment hebben we 19 SBR-kredietrapportages correct aangeleverd.” John heeft nog wel een wens: “Op dit moment hebben we een grote vereniging als klant waarvoor we ook graag een SBR-kredietrapportage hadden willen aanleveren. Omdat er op dit moment nog gewerkt wordt aan de taxonomie voor verenigingen en stichtingen, konden we dat voor deze klant nog niet faciliteren (red. verenigingen en stichtingen is onderdeel van de BT 11). Ik ga ervan uit dat we bij een volgende kredietaanvraag of -revisie die specifieke taxonomie wel kunnen benutten.”

Over vijf jaar

Gevraagd naar waar Boelhouwer Advies over vijf jaar wil staan, antwoordt John: “We zijn nu bezig met een strategische heroriëntatie. Als ik de lijntjes naar voren leg, wil ik dan een kwalitatief nog beter kantoor zijn, met een wat anders samengesteld klantenbestand. Ik wil dan bij voorkeur alleen nog klanten bedienen die hun spullen netjes en op tijd bij ons aanleveren. Door daar nu al bewustere keuzes in te maken, spelen we tijd vrij voor de klanten waar we nu onvoldoende aan toe komen.”

Maak dit jaar nog een afspraak met uw controlerende accountant!

Maak dit jaar nog een afspraak met uw controlerende accountant!

Eind juni 2017 heeft het NBA (de organisatie voor accountantskantoren) het “Groenboek” gepubliceerd. In deze handleiding gaat de accountantsorganisatie nader in op de vraagstukken, welke naar boven komen bij de invoering van SBR. Het betreft het controleproces, de presentatie van het SBR-rapport, de accountantsverklaring en ondertekening en de technische aspecten bij het deponeren uw jaarrekening.

Lees verder

SBR-kredietrapportages geven ons ook aanknopingspunten voor extra advies

SBR-kredietrapportages geven ons ook aanknopingspunten voor extra advies

Administratiekantoor Boelhouwer Advies nam in de afgelopen periode deel aan de eerste actie ‘Eerste Hulp bij Aansluiten (EHBA)’ en participeerde ook in de vijfde Integrale Ketentest SBR voor banken waar hij een gouden predicaat in ontvangst mocht nemen. Eigenaar John Boelhouwer: “Als ik hier zelf het wiel had moeten uitvinden, had me dat meer tijd en inspanning gekost. Er zit voor ons ook een aardige ‘bijvangst’ in de SBR-kredietrapportages; de extra informatie die hiervoor wordt uitgevraagd bovenop de jaarrekening biedt ons aanknopingspunten om onze klanten beter te adviseren.”

Lees verder

Afsluiting 5e ketentest met feestelijke uitreiking predicaten

Afsluiting 5e ketentest met feestelijke uitreiking predicaten

De vijfde editie van de Integrale Ketentest voor SBR Banken is op vrijdag 4 november 2016 afgesloten met de feestelijke uitreiking van 23 predicaten aan intermediairs:

Lees verder

Bernard Samson: “Integrale Ketentest geeft intermediair duwtje in de rug”

Bernard Samson: “Integrale Ketentest geeft intermediair duwtje in de rug”

Wat is voor intermediairs de toegevoegde waarde van de Integrale Ketentest met SBR Banken? Bernard Samson, accountmanager bij Pro Management Software, hoeft niet lang na te denken over die vraag. In zijn optiek draagt de Integrale Ketentest er in belangrijke mate aan bij om te ervaren hoe laagdrempelig SBR Banken in de praktijk is. Het is dan wel een stukje techniek, maar daarmee is het nog niet ingewikkeld, stelt Bernard. “Echt, iedereen kan hiermee werken in dit vak!”

Lees verder

5e Integrale Ketentest SBR Kredietrapportage

5e Integrale Ketentest SBR Kredietrapportage

Het FRC organiseert in de periode Juni tot en met Oktober de 5e Integrale Ketentest ‘SBR Kredietrapportage’. Ter voorbereiding nodigen wij u uit voor een voorlichtingsbijeenkomst op 15 juni 2016 in De Bilt, samen met de 3 grootbanken. U kunt zich direct voor deelname aanmelden bij Pro Management Software.

Lees verder

Over ons

PM SBR-softwaremodulen zijn producten van Pro Management Software, een organisatie die zich primair richt op het ontwikkelen van software voor meer efficiënte bedrijfsprocessen.

Ons adres

  • Pro Management Software B.V.
  • Lijstersingel 15
  • 2902 JD Capelle aan den IJssel

Direct contact

  • +31 (0) 10 451 76 76
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • @PM_Software