Bernard Samson: “Integrale Ketentest geeft intermediair duwtje in de rug”

Bernard Samson behoort gezien zijn lange dienstverband tot de harde kern bij Pro Management Software. Als accountmanager onderhoudt hij contacten met klanten, maar ook met partijen als het FRC en Logius. De softwareleverancier participeert vanaf het eerste uur in de Integrale Ketentest en bezit inmiddels vier predicaten (1x brons, 2x zilver en 1x goud). Reden om Bernard te vragen naar zijn ervaringen met de Integrale Ketentest en de veranderende klantperceptie ten aanzien van SBR.

Weerstand

Bernard: “Ondanks het feit dat SBR steeds meer geaccepteerd wordt ‒ met name ook door het verplichte gebruik van SBR in rapportagestromen naar de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel ‒ zit er bij diverse partijen toch nog de nodige weerstand. Het zou echter een te gemakkelijke c.q. naïeve gedachte zijn om die weerstand alleen toe te schrijven aan het gebruik van SBR. Je moet dat breder zien; veel kantoren zijn gewoon bang om hun eigen regie deels kwijt te raken. Die volledige transparantie, up-to-date dataverkeer; dat is een werkelijkheid die sommigen niet prettig vinden, waar ze nog erg aan moeten wennen. In een traditionele setting werd werk in kleine porties uitgesmeerd over het hele jaar. Dat wordt nu anders. Hij constateert: “De voortgaande automatisering brengt een hoop processen in een stroomversnelling. Je kunt je daar wel tegen willen verzetten, maar het is waarschijnlijk slimmer om een draai van 180 graden te maken en deze ‘vijand’ te omarmen. Niet de kop in het zand, maar de kop in de wind!”

Het is een stukje techniek

“In het recente verleden werd nog weleens een sfeer gecreëerd dat SBR toch vooral iets was waar je allerlei cursussen voor zou moeten volgen, kennis over zou moeten vergaren. Je moest serieus aan de slag om ‘SBR Ready’ te worden. Voor ons is het echt niets anders dan een technische aangelegenheid; iets onder de motorkap dat wij klaarmaken voor de klant. Die klant heeft op zijn beurt maar één taak: ervoor zorgen dat hij over de juiste data beschikt. Dat is de data die gebruikt wordt voor de jaarrekening, aangevuld met specifieke elementen voor de banken. Als die data compleet is, is het niet meer dan een druk op de knop. De software trekt de getagde data dan in één keer omhoog en vult het ‘formulier’ dat klaar staat volgens de banken taxonomie.”

Wakker schudden

“Wat in onze ogen de toegevoegde waarde van de Integrale Ketentest is? Voor ons is het dé ‘tool’ om onze klanten wakker te schudden. Wij stimuleren deelname aan de test met het argument dat zij moeten aanhaken bij deze ontwikkeling, omdat het hun meer armslag geeft, ook concurrentie-technisch. Ik vind het een stimulans voor kantoren om hier serieus mee aan de slag te aan. De wijze waarop het FRC support biedt aan de intermediairs die deelnemen aan de ketentest, vind ik erg prettig. Ze kunnen haarscherp aanwijzen waar iets niet klopt in de rapportage en dat levert waardevolle feedback op. Het hogere doel is uiteraard kwaliteitsverbetering van rapportages; daar zijn accountants- en administratiekantoren erg op gespitst.”

Aanbevelingen

Over een paar jaar is het aanleveren van kredietrapportages in SBR Banken waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld. Desalniettemin hebben de intermediairs nu toch vaak nog een zetje nodig over een drempel om het daadwerkelijk te implementeren. Bernard: “Belangrijk is dat je je blik verruimt en snapt wat de bank belangrijk vindt. Veel intermediairs maken het ten onrechte groter dan het is, maar iedereen kan dit in dit vak! Als ik zo’n intermediair spreek, zeg ik: “Mijn collega Kees Schaap loodst je er wel even doorheen. Kees laat hem of haar dan even de extra set bankelementen zien en geeft toelichting. Niet zelden is de reactie dan ‘Oh, is dat alles?’. Het is gewoon net even iets stretchen van wat je daarvoor gewend was met het opvragen van data. Klanten die deelnamen aan de ketentest zeggen regelmatig: ‘We hebben nu pas door dat het in de praktijk makkelijk te doen is’. Zulke mensen helpen we door het moeilijke punt heen.”

Maak dit jaar nog een afspraak met uw controlerende accountant!

Maak dit jaar nog een afspraak met uw controlerende accountant!

Eind juni 2017 heeft het NBA (de organisatie voor accountantskantoren) het “Groenboek” gepubliceerd. In deze handleiding gaat de accountantsorganisatie nader in op de vraagstukken, welke naar boven komen bij de invoering van SBR. Het betreft het controleproces, de presentatie van het SBR-rapport, de accountantsverklaring en ondertekening en de technische aspecten bij het deponeren uw jaarrekening.

Lees verder

SBR-kredietrapportages geven ons ook aanknopingspunten voor extra advies

SBR-kredietrapportages geven ons ook aanknopingspunten voor extra advies

Administratiekantoor Boelhouwer Advies nam in de afgelopen periode deel aan de eerste actie ‘Eerste Hulp bij Aansluiten (EHBA)’ en participeerde ook in de vijfde Integrale Ketentest SBR voor banken waar hij een gouden predicaat in ontvangst mocht nemen. Eigenaar John Boelhouwer: “Als ik hier zelf het wiel had moeten uitvinden, had me dat meer tijd en inspanning gekost. Er zit voor ons ook een aardige ‘bijvangst’ in de SBR-kredietrapportages; de extra informatie die hiervoor wordt uitgevraagd bovenop de jaarrekening biedt ons aanknopingspunten om onze klanten beter te adviseren.”

Lees verder

Afsluiting 5e ketentest met feestelijke uitreiking predicaten

Afsluiting 5e ketentest met feestelijke uitreiking predicaten

De vijfde editie van de Integrale Ketentest voor SBR Banken is op vrijdag 4 november 2016 afgesloten met de feestelijke uitreiking van 23 predicaten aan intermediairs:

Lees verder

Bernard Samson: “Integrale Ketentest geeft intermediair duwtje in de rug”

Bernard Samson: “Integrale Ketentest geeft intermediair duwtje in de rug”

Wat is voor intermediairs de toegevoegde waarde van de Integrale Ketentest met SBR Banken? Bernard Samson, accountmanager bij Pro Management Software, hoeft niet lang na te denken over die vraag. In zijn optiek draagt de Integrale Ketentest er in belangrijke mate aan bij om te ervaren hoe laagdrempelig SBR Banken in de praktijk is. Het is dan wel een stukje techniek, maar daarmee is het nog niet ingewikkeld, stelt Bernard. “Echt, iedereen kan hiermee werken in dit vak!”

Lees verder

5e Integrale Ketentest SBR Kredietrapportage

5e Integrale Ketentest SBR Kredietrapportage

Het FRC organiseert in de periode Juni tot en met Oktober de 5e Integrale Ketentest ‘SBR Kredietrapportage’. Ter voorbereiding nodigen wij u uit voor een voorlichtingsbijeenkomst op 15 juni 2016 in De Bilt, samen met de 3 grootbanken. U kunt zich direct voor deelname aanmelden bij Pro Management Software.

Lees verder

Over ons

PM SBR-softwaremodulen zijn producten van Pro Management Software, een organisatie die zich primair richt op het ontwikkelen van software voor meer efficiënte bedrijfsprocessen.

Ons adres

  • Pro Management Software B.V.
  • Lijstersingel 15
  • 2902 JD Capelle aan den IJssel

Direct contact

  • +31 (0) 10 451 76 76
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • @PM_Software